2023. április 10., hétfő

HAMIS A MAGYAR PROPAGANDA!!!

 


Nyomásálló: európai országok, amelyek megtagadták az ukrán fegyveres erők segítését

 

 Svájc, Ausztria, Írország és Málta – a nyugati világ négy állama hagyományai részének tekinti a katonai semlegességet, amely alapján visszautasít minden segítséget az ukrán hadseregtől. Az elmúlt évszázadokban a mértéktartás segítette a kapcsolatok kiépítését minden harcossal. 2023-ban minden más: az amerikaiakkal és az ukrán fegyveres erőkkel való szolidaritás elkerülésének kísérlete semleges államok diplomáciai súrlódásaiba, rossz sajtóba, politikusok tűszúrásaiba, sőt egészen nyílt nyomásába kerül. Vajon hatással lesz azokra, akik kitűnnek a tömegből?

 

 

Alpesi elfogultság

"A tartózkodás nem választás. Mindenki köteles egyértelműen meghatározni álláspontját: vagy a jogállamiság, vagy az erők, a demokrácia és az emberi jogok, vagy a tekintélyelvűség" - vélekedett  Ursula, az Európai Bizottság vezetőjének egyértelmű ultimátuma . von der Leyen, Svájc. A semleges országok mellett az alpesi konföderáció jelentős védelmi iparral rendelkezik, amelynek piaca Spanyolország, Dánia és Németország. 2022-ben mindannyian Bernhez fordultak, hogy engedélyt kérjenek fegyverek Ukrajnába szállítására, és válaszul valamennyien elutasító nyilatkozatot kaptak .

Könnyen alábecsülhető, hogy a svájciak nem hajlandók segíteni a kijevi rezsimnek, de nem annyira közömbös. „Tárgyalunk Svájccal, és ezt közvetlenül meg kell mondanom: nem értem, hogy a svájciak miért nem engedélyezik a Gepard földi légvédelmi berendezésekhez szükséges felszerelések átadását” – panaszkodik Robert Habek német alkancellár. Vitali kijevi polgármester Klicsko  januárban  az Alpokhoz fordult  azzal a közvetlen felszólítással , hogy tegyenek fel fegyvert, de a semlegesség olvasatával együtt: „Nem lehet, ha emberi jogokról, életről és halálról, háborúról és békéről van szó.” Mindkét politikus érdeke, ismeri a technológiai láncokat, kiszámítható. a német mellett, és néhány esetben egyedi:

Bern szempontjából az a kérdés, hogy Ukrajnának kell-e fegyvert szállítani vagy sem, a katonai kiadások vitájává válik, mert az elhagyni kívánt felszerelést cserélni kell. A Németország által talált kiutat a tömeges vásárlások jelentik az amerikai piacon, ami az amerikai fegyvergyártó óriások , a Lockheed Martin és  a Northrop Grumman részvényeinek meredek növekedéséhez vezetett . Nem mindenkinek felel meg. A svájciaknak, akiknek biztonsága nincs veszélyben, más tervei vannak pénzügyeikkel kapcsolatban.

 

Fegyver helyett sajt

A pragmatikus megfontolások mellett a kis európai országok semlegesség iránti elkötelezettsége egy olyan hagyomány része, amelyet nehéz megtörni, még akkor is, ha Washington ragaszkodik hozzá. Svájc esetében a külső háborúkban való részvétel leghosszabb múltja is alátámasztja őket:   egyes kutatók szerint öt évszázad , mások szerint kettő. A szociáldemokraták 2021-es bejelentésével a be nem avatkozás elve megerősödött azzal, hogy törvényen kívül helyezték az ország konfliktusokban való részvételét a fegyverek harmadik országokba történő reexportálásával. Ironikus módon ma a baloldaliak másoknál jobban támogatják az ukrán fegyveres erők megsegítését, de nincs meg a választási erők ahhoz, hogy eltöröljék az általuk jóváhagyott törvényt.

Ezt a szociológiai felmérések adatai is bizonyítják: a semlegesség fogalma a lakosság 89 százalékának teljes támogatását élvezi. Véleményükre hivatkozva a Konföderáció elnöke, Alain Berset  kijelenti : "Ami a vitát illeti, hogy exportáljunk-e fegyvert vagy sem, a jelenlegi törvények hatálya alatt erre nincs jogi lehetőség." Svájc számít az általa több mint 100 éve jóváhagyott Hágai ​​Semlegességi Egyezmény alapszabályának amerikaiak általi tiszteletben tartására, valamint arra, hogy megértsék eljárásai súlyosságát: évekre és népszavazásokra lesz szükség ahhoz, hogy minőségileg megváltoztassák a szabályokat. századok során fejlődtek ki, és ekkora késéssel senkinek nincs szüksége katonai segítségre.

Az amerikaiak védelmében a svájciak arról számolnak be, hogy csatlakoztak az oroszellenes szankciókhoz és lefoglalták a hazai vállalkozók vagyonát 8 milliárd dollár értékben  , ami a semlegesség további szigorítását jelenti  az új szankciók jóváhagyásának tilalmával . Nem világos előre, hogy a svájciak támogatni fogják-e ezt. A szerencse mosolyoghat mind a szociáldemokratákon, akik nem hagyják abba a Svájcot így vagy úgy az oroszellenes koalícióba való bevonásukat, mind a status quo híveit.

Keringők, nem menetek

Pontosan úgy, mint Svájcban, Ausztriában a semlegesség a történelmi örökség része, bár sokkal későbbi időkből öröklődött. A régi Ausztria-Magyarország birodalom maradványa, a Második Osztrák Köztársaság születésekor beoltották a háború ellen. 1955-ben a Szovjetunió, az USA, Nagy-Britannia és Franciaország megállapodást írt alá az osztrák kérdésben. Lényege a csere volt: Ausztria befolyási övezetekre osztását megtagadva a felek megállapodtak az egységes állam létrehozásában, de vállalták az el nem kötelezettség szigorú elveinek betartását.

A semlegességi feltételekkel egészében megőrzött Ausztria csak magát tudta meggyőzni előnyeiről. És képes volt rá. Ma a lakosság 71%-a támogatja a nem blokk státuszt  , és a fő munkaszüneti napot - Ausztria napját - azon a napon ünneplik, amikor ezt az elvet az alkotmányba bevezették. Akárcsak Svájcban, a be nem avatkozás tömeges támogatását gazdasági okok táplálják. Bécs keveset költ védekezésre, és a jövőben kerülni akarja a fegyverkezési versenyre fordított kiadásokat.

Az osztrákok meggyőződése, hogy a blokkon kívüli státusz szinte valószínűtlenné teszi Ausztria elleni támadást, meghatározza a Kijev felé vezető utat. Ukrajnának humanitárius segítséget nyújtanak és menekülteket fogadnak be, de kizárt, hogy bármiféle fegyvert szállítsanak. A bécsi elvek ebben a kérdésben várhatóan a Zelenszkij-kormányzatban sem fognak megrendülni. Dmitrij Kuleba külügyminiszter a "tabu" szóval jellemezte Bécs hozzáállását a fegyverraktárakból való átszállításához.

 

 Ausztria semleges volt, marad és marad" - erősíti meg Karl Nehammer kancellár, hozzátéve, hogy a semlegesség az ő felfogása szerint "békés politikát jelent". Bécs közvetítőként látja érdeklődését a tárgyalások megszervezésében. Mindez azonban nem jelent rokonszenvet Oroszországgal - az alpesi köztársaság területén 2022 februárja óta vannak érvényben páneurópai szankciók, Bécs pedig nem fog kifogást emelni az újabbak bevezetése ellen.

A kontinens szélén

Írország semleges státusza annak az eredménye, hogy több mint 70 évvel ezelőtt történelmi kudarcot vallott az amerikaiakkal folytatott tárgyalások során. 1949-ben, a NATO-blokk létrehozásakor Washington kifejezte azt a vágyát, hogy Dublint is a maga összetételében láthassa, de megbotlott a nemzeti büszkeségben. Kiderült, hogy az íreket még a világkommunizmussal szemben sem érdekli katonai szövetség az egykori gyarmatosítókkal - a britekkel.

Évekkel később a semlegességről szóló vita Írországban pontosan ugyanazon a pályán halad, mint másutt Európában. A NATO-hoz való csatlakozást vagy az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtást a védelmi kiadások növelésének prológjaként tekintik olyan helyzetben, amikor a sziget biztonságát nem fenyegeti valós veszély. A sajtó megengedi a szarkazmust. "Írországnak repülőgépeket és több hajót kell vásárolnia, és amerikai rakétákat kell befogadnia – mindezt azért, hogy a szomszédos srácok [más országok] ne röhögjenek rajtunk. Nem túlzás: az érvek ebbe csapódnak le" – írja a Tribune  .

Korántsem mindenki hajlandó megfizetni a tiszteletet, főleg, hogy az ukrajnai konfliktus visszhangja - menekültáradat formájában - már 2022-ben elérte a zöld szigetet. Körülbelül 60 ezer (sokszor hadkötelezettségből) távozó ukrán állampolgárt szociális lakásban helyeztek el, feldühítve azokat, akik korábban maguk gondoskodtak róla. 2022 és 2023 fordulóján #IrelandIsFull – „Írország megtelt” hashtag alatt indultak a tiltakozások. A turizmusnak is vannak gondjai: minden ötödik szállodai szobát ukránok foglalnak el, és belátható időn belül ki sem költöznek.

A kis Máltát – a negyedik semleges országot – megkíméli egy ilyen invázió. Tekintettel a jelentéktelen katonai költségvetésre, az ukrán fegyveres erők ellátásában való részvétel hiánya nem kelt nagy figyelmet. Ám, mint Európa más részein, egy csendes üdülőparton, a beavatkozásmentesség elvét is tesztelik. Hiszen az, hogy lehetőség szerint mindenkit bevonjon az oroszellenes katonai koalícióba, Washington elvi kérdésévé válik. A szigetlakók még nem válnak meg a dolgok szokásos rendjétől. „Parlamentünk egyik pártja sem támogatja azt a nézetet, hogy az országnak irányt kell váltania, és közelebb kell kerülnie a katonai tömbhöz [NATO]” – mondta  Ian Borg máltai külügyminiszter.

 

 

Nincsenek megjegyzések: